Wie een bedrijf begint, kan niet zonder zakelijke bankrekening. Welke factoren spelen een rol bij je keuze? Kosten spelen natuurlijk een rol, maar de behoeftes van je bedrijf zijn veel belangrijker.

De belangrijkste les: maak een pakket van eisen en vergelijk die met het dienstenpakket van de banken. Bereken dan je structurele jaarlijkse kosten. Houd rekening met de (internationale) groei van je bedrijf en eventuele online verkoop.

Hieronder enkele elementen van zo’n eisenpakket:

Financiering: als je de bank nodig hebt voor een krediet, is het ondenkbaar dat je je zakelijke betalingsverkeer bij een andere bank onderbrengt. In dat geval heb je dus geen keuze.

Internationaal actief? Niet alle banken kunnen je ondersteunen bij internationaal betalingsverkeer, bankgaranties etc.

Contant geld: als er het nodige cash door je onderneming gaat, moet je die wel kunnen afstorten bij je bank.

Pinbetalingen: niet alle zakelijke rekeningen accepteren de koppeling met een betaalautomaat

Webwinkel: heb je klanten die online betalingen doen, dan is het belangrijk om te checken of je bank bijvoorbeeld iDeal faciliteert bij je zakelijke rekening. Alternatief is het gebruik van een payment provider: die incasseert de gelden van je online producten en stort die periodiek op je zakelijke rekening

Acceptgiro's nodig? Ze sterven langzaam uit, maar als je ze wel nodig hebt, moet je uiteraard wel een bank hebben die ze accepteert.

Starter? Diverse banken bieden aantrekkelijke kortingen aan beginnende bedrijven. Bereken wel de structurele kosten na dat eerste kortingsjaar.

Transacties: heb je relatief weinig inkomende of uitgaande betalingen of verwacht je er honderden? In het laatste geval is een pakket met vast bedrag dan extra aantrekkelijk.

Het onafhankelijke onderzoeksbureau MoneyView vergeleek in juli 2015 16 zakelijke betaalrekeningen. Ze keek daarbij naar de geschiktheid voor het mkb (2-249 werknemers), door het oog van een bedrijf in de dienstverlening. De conclusies hoeven dus niet voor elk type bedrijf te gelden!

'Beste banken' volgens MoneyView

Op het aspect 'prijs' scoort de zakelijke rekening van Knab het hoogst. Het biedt een pakket aan diensten aan voor een vast bedrag per maand. Zo zijn de eerste 1.000 transacties gratis en betaal je niet of nauwelijks voor zaken als een bankpas, internetbankieren of transacties.

Nadeel van de Knab-rekening is dat je er geen contact geld op kunt storten; ook faciliteert ze niet het iDeal-betalingen en een betaalautomaat. Knab is wel, samen met SNS, de enige bank die rente geeft over je saldo.

MoneyView geeft 2 banken de hoogste score op het gebied van voorwaarden: ABN Amro (voor zijn MKB Pakket en zijn Starterspakket) en ING (Ondernemerspakket, Starterspakket). MoneyView: "Beide grootbanken maken het verschil ten opzichte van de kleinere banken met name op de mogelijkheid om contant te storten en de mogelijkheid iDEAL en een betaalautomaat te gebruiken voor inkomende betalingen.

Aanvulling: in 2014 keek MoneyView naar de beste zakelijke rekeningen voor zzp'ers. Op beide aspecten, 'prijs' en 'voorwaarden' kwamen toen dezelfde zakelijke bankrekeningen naar voren als nu in 2015 voor het mkb.